pondělí 3. září 2012

Yves Saint-Laurent

Yves Saint-La.urent celým jménem Yves Henri Donat Mathieu Saint Laurent byl jedním z nejvlivnějších francouzských i světových modních návrhářů 20. století. Během své více než čtyřicetileté kariéry tvořil a měnil trendy v módě. Jeho značka YSL se stala symbolem kreativity a luxusu.



Jako sedmnáctiletý odešel do Paříže, kde se stal spolupracovníkem Christiana Diora. Tato spolupráce vedla k nejkreativnějšímu a nejúspěšnějšímu spojení v historii módy. Saint Laurent patřil k nejlepším návrhářům v Diorově módním domě. V roce 1957, když mu bylo 21 let, mu bylo svěřeno vedení domu, zatímco Christian Dior odešel na dovolenou, z níž se však již nikdy nevrátil. Dva týdny po Diorově smrti, 15. listopadu 1957 se stal Saint Laurent uměleckým ředitelem Diorova módního domu a zároveň se stal nejmladším módním návrhářem ve světě haute couture.
Krátce po nástupu do funkce ho povolala francouzská armáda, aby si odsloužil povinnou vojenskou službu. Po dvaceti dnech neustálého stresu způsobeného zejména jeho kolegy vojáky, byl Saint Laurant hospitalizovaný v psychiatrické léčebně.
Yves Saint Laurent začal okamžitě vytvářet svůj nezaměnitelný styl kombinováním tradičních Diorových prvků s více nositelným realistickým stylem. Jeho první kolekcí byla Ligne Trapéze, která se stala okamžitým hitem, přičemž prodej vzrostl o 35 %. Svou poslední kolekcí před odchodem od Diora (1960) si však rozhněval většinu svých tehdejších zákazníků. Na předváděcí mola se dostala móda ulice a beatnické generace - černé roláky, kožené bundy, nohavice a holínky.


V roce 1961 vytvořil svou první kolekci pod vlastní značkou YSL. Nový módní dům založil spolu se svým tehdejším partnerem Pierrem Bergém. Výsledky byly úžasné: trapézové šaty inspirované strohými obrazy holandského malíře Pieta Mondriana a pop artovými serigrafy Andyho Warhola. Začal s navrhováním unisexového oblečení a přenášením mužských prvků do ženské módy, jakými jsou sako a nohavice. Vynalezl dámský kostým s nohavicemi a rovněž vytvořil ženskou verzi pánského smokingu pro svou kolekci z roku 1965, kterou nazval Le Smoking.

100 % akcií společností Yves Saint Laurent, YSL Beauté a Luxury Timepieces International (společnost vyrábějící hodinky pro módní domy Yves Saint Laurent, Gucci a Boucheron) patří konglomerátu Gucci Group. V současnosti YSL vyrábí dámskou a pánskou konfekci, doplňky jako kabelky, kožené výrobky a obuv. V roce 2004 hospodařila se ziskem 196,4 milionů € a s 60 přímo řízenými prodejnami po celém světě.
YSL Beauté navrhuje, vyrábí a distribuuje parfémy a kosmetiku pro značky Yves Saint Laurent a Roger&Gallet. Ve svém portfoliu parfémů má i parfémy Stelly McCarntey, Alexandra McQueena, ale i společnosti Boucheron.
Sídlem Gucci Group je Amsterdam a sídlem Yves Saint Laurent je Paříž.



The Yves Saint Laurent boutique on Rodeo Drive in Beverly Hills, California.

Žádné komentáře:

Okomentovat